Våra djur

Sörhoga Lantgård är en levande gård, och det betyder helt enkelt att vi driver jordbruket. Vi tar gärna emot nyfikna barn och vuxna som önskar att göra ett besök på gården. Kontakta oss för mer information om detta. Ett tips är att passa på under våren eftersom det är då vi har kalvningarna!

Kossorna

Vi föder upp köttdjur av rasen Hereford, som lätt känns igen på dess vita huvuden. Vi har valt just Hereford pga de är kända för sitt lugna och stabila temperament. Med en nära kontakt till oss människor känner de sig trygga, en god djurhållning är nyckeln till en fin slutprodukt. Djuren lever hela sitt liv på gården som naturbetare, det betyder att de bara äter grovfoder såsom hö och ensilage. Hereford som är mycket uthålliga och tåliga djur, för deras eget bästa går ungkvigor och tjurar ute året om. Med fri tillgång till grovfoder och ett välhalmat vindskydd går ingen nöd på en Hereford.
Varje vår får vi tillskott i besättningen, kalvarna följer sedan sin mamma sida vid sida från kosläppet i maj tills de är 6 månader då de avvänjs och slaktas. Vi har ett litet slakteri bara 20 min från gården så transportsträckan är minimal, det är mycket viktigt för oss att kalvarna hanteras på ett värdigt sätt utan stress. Vi följer ofta med in i det sista för att kontrollera att allt går rätt till.
 

Hönorna

På gården finns frigående hönor av raserna Hedemora, Skånsk blomme och silke. Med frigående menas helt enkelt att de går fritt ute på gården, så chansen att träffa på en höna hemma i Sörhoga är stor. För att hålla ordning på det hela har vi självklart också en grann tupp.  

Grisarna

Vi har äkta utegrisar! De lever ute i hagar året runt i välhalmade hyddor. De grymtar gott så fort någon kommer, bökar fritt och äter vassle och ostkaksrester varje dag. Snarkandet av sovande grisar kan ibland höras ända in på gårdplanen. Då vet man, att i Sörhoga lever ett gäng lyckliga grisar.

Fåren

Fårflocken är av blandras och utökas varje år med små mysiga och mjuka lamm.

Hundarna

Har man så här många djur, då förstår ni att man behöver en hjälpreda. Border collien Zip är en utmärkt hjälpreda, när det gäller så finns han alltid troget i närheten och har full koll. Duktig på att valla är han också, en ovärdelig hjälp i arbetet som bonde. Vi har också pensionären Fred som fått lägga arbete på hyllan för en lite lugnare tillvaro.

Katterna

Som ni förstår så finns det en hel del möss på en bondgård. Då behöver man jägare och varför inte två? På gården finns Sigge & Sylvester. Båda två är huskatter och skickliga råttjägare. De hjälper till att hålla mössen borta, men kryper gärna upp i famnen och kelar så fort de får chansen.

 
 

Copyright © 2012 - Sörhoga Lantgård

Drift & Produktion: Wikinggruppen
Design: Norrwebb