Events 

  • Mola och Fäta - en matvandring i tid och rum

Mola och Fäta - En matvandring i tid och rum

Vi vandrar genom det vackra och böljande jordbrukslandskapet i Trogstaåns dalgång. Gömd i grönskan hittar vi historiska platser som får nytt liv av berättelsen och snart befinner du dig i annan tid och rum. Mat vävs samman med historia i lagom blandning för att avslutas med en tvårätters festmåltid färgad av den hälsingska kulturen.

Vi samlas på Sörhoga Lantgård för avfärd på ett eller annat sätt till Järnbostället i Trogsta. Här serveras mjöd, glödhoppor och rökt kött. Helt enkelt en fika på järnåldersvis.

Nu börjar äventyret på allvar. Vandringen går genom ett lanskap med välbevarade lador, ett mycket sällsynt inslag i dagens moderna jordbruk, vackra stenbroar, byggnadsminnen, mäktiga hälsingegårdar. Berättelser om sjösänkning, bybränder, linskäkt, ryssgömmor blandas med smårätter som äkta filbunke med bär, äkta kolbulle med riktigt amerikafläsk och lingon, kryddat vin, supen och svagdricka.

Vandringen avslutas på Sörhoga Lantgård med en tvårätters festmåltid. Måltiden blir alltid en överraskning och innhåller allt från Lottabodens inlagda granskott och tranbärsdricka till gårdens kött och kustens fisk. Säkert är dock att gårdens hälsingeostkaka dyker upp i måltiden på något sätt, för i Hälsingland är det ingen festmåltid utan ostkaka, här i Forsa helst med en gnutta saffran.

Vi samarbetar även med Ystegårn café och Bistro. Så festmåltiden kan även avnjutas på Ystegårn. Allt blir en övveraskning!

Vi börjar kl 15 och avslutar kl 21.

Kostnad - 1450 kr. I priset ingår transport, guidning, berättelser, smårätter och dryck på vägen, fantastiskt landskap och tvårätters festmåltid.

Tillkommer - Dryck till festmåltiden

Bokning - Förfrågan sker via mejl eller telefon till Annika på Sörhoga Lantgård, info@sorhogalantgard.com eller 070-6693266.

För att vandringen ska bli en härlig upplevelse bör antalet deltagare vara 10-20 st.

                

   

   

                                                             

 
 

Copyright © 2012 - Sörhoga Lantgård

Drift & Produktion: Wikinggruppen
Design: Norrwebb