Forsa Ostkaka

Forsa ostkaka har blivit Forsa Gårdsmejeri och har flyttat till granngården Ystegården. Ägare till Forsa Gårdsmejeri är 5:e generationen ostkakemakerskor, Johanna Hildingsson. Hon kommer även att producera härliga lokala ostar.

Här hos oss på Sörhoga Lantgård producerar vi den traditionella hälsingeostkakan. Den får inte blandas ihop med småländsk ostkaka som är en helt annan sak. Ostkaka på hälsingevis ska enligt tradition vara lite gnisslig, och alla som någon gång har smakat den vet vad vi menar. Har man inte provat den är det verkligen dags! I Sörhoga har vi tillverkat ostkaka till försäljning i 5 generationer men receptet har funnits med under hela gårdens historia.
Här i Forsa har vi som speciallitet att smaksätta ostkakan med lite saffran. Bli inte rädd nu och tro att det är saffran i samma mängd som i lussekatterna till jul utan det är bara lite som en smakförhöjare. Varför vi har vi då saffran i ostkakan just här i Forsa? Jo det här är inget nytt påfund utan det finns en historia bakom…
"Det fanns en tid då hälsingland var storproducenter av lin och linne. Forsakvinnorna var ovanligt duktiga på linnehantering och de spann och vävde vackra felfria tyger. När man försett familjen med linne spände man för hästen och åkte in till Hudiksvall för att sälja tyget. Handlarna i Hudik betalade bra och kvinnorna från Forsa fick pengar över, de använde pengarna till att köpa finare varor. Saffran var dyrt och ansågs därmed fint, så saffran stod på inköpslistan. När det var dags för kalas så bjöds det alltid på ostkaka. Då lade man med måtta i lite saffran så ostkakan fick en underbart gyllengul färg. När ostkakan sedan serverades då visste man, att här verkar en duktig husmor"
Idag säljer vi ostkakan till butiker, marknader, mässor, restauranger & caféer runt om i hälsingland och även på en del andra ställen. Självklart går det även bra att komma hem till oss och köpa ostkaka i vår gårdsbutik! Kom bara ihåg att ringa innan och kolla att vi är hemma!
Har du frågor angående ostkakan eller ostar, så kontakta Johanna på 070-2003557.

 
 

Copyright © 2012 - Sörhoga Lantgård

Drift & Produktion: Wikinggruppen
Design: Norrwebb